Непосредствено след Рождество Христово, според народните вярвания, започват тъй наречените Мръсни

...
Непосредствено след Рождество Христово, според народните вярвания, започват тъй наречените Мръсни
Коментари Харесай

Идват Мръсните дни - Ето какво се прави

Непосредствено след Рождество Христово, съгласно националните вярвания, стартират така наречените  Мръсни или Погани дни.  Те траят до Богоявление (Йордановден) – 6ти януари.

 

Пак съгласно тези вярвания, през този интервал се задействат всички неприятни сили. Те излизат след залез слънце и изчезват при първи петли (около 3 часа сутринта ).

От среднощ до първи петли вървят разнообразни духове. Някоиот тях като караконджоло са пакостливи, само че не нанасят трайни вреди начовека. Народът ги рисува, като получовеци, полуконе. Според народнотоповерие от главата до предните си крайници каракоджолото има човешкичерти, а другата половина на неговото тяло има външните белези на коня. Но с изключение на копита и конска опашка този дух има и криле, с които хвърчи. Старите хора са вярвали, че в случай че инцидентно човек замръкне и не дай Боже той да е на път, то караконджолото го възсядал. Той не напуща индивида, до момента в който не пропеят първи петли, тогава този дух губи своята мощ.

Освен караконджоло в нощите след Коледа бродят и други сили. За разлика от получовека караконджоло, те са зли духове, които вредят повече нахората. В тези нощи на открито вървят вещици, вампири, нави, таласъми и др.Те в множеството случаи предизвикват гибел на елементарния човек.

За да се запазят точно от злите духове нашите предшественици подхващат редица защитни ограничения против тях. Най-широко разпространяване има носенето на чесън в пазвата. Понеже този чеснов лук е от Бъднивечерската софра, то той е прикаден. Такъв чесън носят и коледарите в нощта на Бъдни вечер против Коледа. Освен това коледаритепреди да тръгнат изпиват прекадена вода от празничната софра, в която преди този момент са били поставени въглени от Бъдника. Така, че караконджолото и другите неприятни сили не са могли да ги атакуват.

Наред с тези защитни ограничения българите са употребявали и разнообразни видовебилки, които имат магическа мощ. Те също пропъждат злите сили.

Ето петте забрани по време на Мръсните дни:

По време на Мръсните дни не е добре да се зачева, тъй като нищо положително не чака детето, което ще се роди.

През Мръсните дни не се опяват мъртъвци и не се раздава помен.

През Мръсните дни не се подвигат сватби.

През Мръсните дни не се работят женски работи, изключително с вълна, не се бродира, мете, преде, с цел да не атакуват вълците.

През Мръсните дни не се пере и мие преди да се пусне във водата филиз пелин, тъй като водата е към момента некръстена и рискова.

 

inews.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР